Колкото повече спите, толкова по-малко сладко ще хапвате
By
Искате ли да оптимизирате храненето и теглото си?
Спете повече!
Колкото повече време за сън отделяте, толкова по-малко сладки и въглехидратни храни ще ви се иска да консумирате. Това твърди Уенди Хол, от King’s College в Лондон. В проучването на екипа се включили 42 доброволци, върху които учените пряко са наблюдавали взаимовръзката между съня и храненето. Половината от участниците били напътствани как да увеличат количеството сън в денонощието. За целта те били посъветвани да избягват употребата на напитки и храни, съдържащи кофеин в следобедните и вечерни часове; да си създадат вечерни релаксиращи ритуали; да не си лягат непосредствено след хранене или на гладен стомах. Тези съвети помогнали на хората да увеличат времето за сън с 90 минути в денонощието.
Останалите 21 доброволци не получили подобни съвети.
Екипът от специалисти установил, че от първата група хора, които получили напътствия, 86% прекарали повече време в леглото, а половината от тях започнали да спят повече от преди. Именно тези резултати са пряко свързани с намаляването на приема на свободни захари с приблизително 10 грама дневно. Хората от тази група започнали да приемат и по-малко въглехидрати. Оказва се, че хората, които спят повече не търпят съществени лишения по отношение на храненето, както и значителни промени в диетата, а теглото им е в здравословни граници.
Свободните захари са тези, които производителите добавят към хранителните продукти по време на производството или ние самите ги добавяме, когато готвим у дома. Те включват различните видове захар (бяла, кафява), мед, сиропи и плодови сокове.
„Фактът, че удължаването на съня води до намаляване на приема на свободни захари, предполага, че една незначителна промяна в начина на живот наистина може да помогне на хората да се хранят по-здравословно“, казва Уенди Хол.
Това не е първото проучване, което изследва връзката между начина на хранене и съня.
През 2011 г. е проведено друго изследване, в което са наблюдавани над 1500 души на средна възраст в продължение на шест години. Резултатите са установили, че хора, които спят средно по 6,3 часа дневно наддали на тегло, в сравнение с тези, които спели по 7,2 часа, при които теглото останало непроменено.
*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.
Колкото повече спите, толкова по-малко сладко ще хапвате
Искате ли да оптимизирате храненето и теглото си?
Спете повече!
Колкото повече време за сън отделяте, толкова по-малко сладки и въглехидратни храни ще ви се иска да консумирате. Това твърди Уенди Хол, от King’s College в Лондон. В проучването на екипа се включили 42 доброволци, върху които учените пряко са наблюдавали взаимовръзката между съня и храненето. Половината от участниците били напътствани как да увеличат количеството сън в денонощието. За целта те били посъветвани да избягват употребата на напитки и храни, съдържащи кофеин в следобедните и вечерни часове; да си създадат вечерни релаксиращи ритуали; да не си лягат непосредствено след хранене или на гладен стомах. Тези съвети помогнали на хората да увеличат времето за сън с 90 минути в денонощието.
Останалите 21 доброволци не получили подобни съвети.
Екипът от специалисти установил, че от първата група хора, които получили напътствия, 86% прекарали повече време в леглото, а половината от тях започнали да спят повече от преди. Именно тези резултати са пряко свързани с намаляването на приема на свободни захари с приблизително 10 грама дневно. Хората от тази група започнали да приемат и по-малко въглехидрати. Оказва се, че хората, които спят повече не търпят съществени лишения по отношение на храненето, както и значителни промени в диетата, а теглото им е в здравословни граници.
Свободните захари са тези, които производителите добавят към хранителните продукти по време на производството или ние самите ги добавяме, когато готвим у дома. Те включват различните видове захар (бяла, кафява), мед, сиропи и плодови сокове.
„Фактът, че удължаването на съня води до намаляване на приема на свободни захари, предполага, че една незначителна промяна в начина на живот наистина може да помогне на хората да се хранят по-здравословно“, казва Уенди Хол.
Това не е първото проучване, което изследва връзката между начина на хранене и съня.
През 2011 г. е проведено друго изследване, в което са наблюдавани над 1500 души на средна възраст в продължение на шест години. Резултатите са установили, че хора, които спят средно по 6,3 часа дневно наддали на тегло, в сравнение с тези, които спели по 7,2 часа, при които теглото останало непроменено.
*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински специалисти и има само информационна цел. Тази информация не може да замени консултацията със специалист. При въпроси, обърнете се към лекар или друг медицински специалист. Изложената в тази статия информация не е предназначена за диагностика или лечение и не може да замести компетентната лекарска помощ. Винаги се консултирайте с лекар или специалист по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.